Статии

Каква е целта на ортопедичните устройства?

Ортопедичните устройства служат за различни цели, свързани с мускулно-скелетната система, която включва кости, стави, мускули, връзки, сухожилия и други съединителни тъкани. Тези устройства са предназначени да се справят с редица състояния, наранявания и нарушения, засягащи мускулно-скелетната система. Ето някои основни цели на ортопедичните устройства:

 1. Поддръжка и стабилност:
  • Ортопедичните скоби, опори и шини осигуряват външна опора на наранени или отслабени стави и мускули, помагайки за стабилизиране на засегнатата област. Тази подкрепа може да бъде от решаващо значение за предотвратяване на по-нататъшно нараняване или напрежение.
 2. Имобилизация:
  • Устройства като отливки, шини и имобилайзери се използват за ограничаване на движението на определени части на тялото, като подпомагат заздравяването на фрактури, навяхвания и следоперативно възстановяване чрез обездвижване на засегнатата област.
 3. Корекция на подравняването:
  • Ортопедичните продукти като ортопедични стелки, вложки за обувки и скоби са предназначени да коригират несъответствия и биомеханични проблеми. Те помагат за подобряване на подравняването и функцията на ставите, като намаляват риска от по-нататъшно увреждане и облекчават болката.
 4. Управление на болката:
  • Ортопедичните устройства могат да помогнат при управлението на болката, свързана с различни мускулно-скелетни състояния. Възглавниците, опорите и ортопедичните вложки са проектирани да разпределят натиска по-равномерно, осигурявайки облекчение на хора със състояния като артрит или хронична болка.
 5. Рехабилитация и физикална терапия:
  • Устройствата и оборудването, използвани във физиотерапията, като съпротивителни ленти, топки за упражнения и помощни средства за придвижване, се считат за ортопедични устройства. Тези инструменти помагат на хората да си възвърнат силата, гъвкавостта и функцията по време на рехабилитационния процес.
 6. Ортопедични обувки и ортопеди по поръчка:
  • Ортопедичните устройства, свързани с краката, като специално проектирани обувки и персонализирани ортотични вложки, помагат за коригиране на деформациите на стъпалото, осигуряват опора на свода и подобряват цялостната функция на стъпалото. Те често се използват за лечение на състояния като плоски стъпала, плантарен фасциит и проблеми с диабетно стъпало.
 7. Протезиране и ортезиране:
  • Протезните устройства заместват липсващите крайници, докато ортопедичните устройства осигуряват външна опора за подобряване на функцията на съществуващите крайници. Тези устройства са персонализирани според уникалната анатомия и нужди на индивида.
 8. Предотвратяване на спортни травми:
  • Спортистите често използват ортопедични устройства, като защитно оборудване, компресионно облекло и скоби, за да предотвратят наранявания, да осигурят подкрепа и да подобрят представянето по време на спортни дейности.

Като цяло, ортопедичните устройства играят решаваща роля в диагностиката, лечението и управлението на мускулно-скелетните състояния, като допринасят за подобрена мобилност, намалена болка и подобрено качество на живот на лица с ортопедични проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *